Actualitat

Les inscripcions del III Fòrum ja estan tancades

El III Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades que es durà a terme el 17 i 18 de novembre a l’Institut del Teatre ha tancat les  inscripcions. Durant dos dies es duran a terme diferents ponències i tallers per tal de fomentar la reflexió sobre la funció i la capacitat de les arts escèniques en l’educació. Per part de l’equip de definició del Fòrum, hi ha la clara intenció que aquest sigui molt pràctic, dinàmic i útil.

Un dels eixos transversals del Fòrum és com abordar l’avaluació dels projectes d’arts escèniques aplicades.  L’avaluació entesa com tot un procés que permet l’autocrítica, la reflexió i la millora del projecte. Un exercici d’avaluació idoni permet identificar els errors comesos durant el procés per tal de corregir-los i millorar-los en un futur. En aquesta edició, l’avaluació serà una de les matèries més destacades i importants a seguir, ja que és una pràctica poc habitual i el seu desenvolupament pot servir com a punt d’inflexió per a futurs esdeveniments.  

Les inscripcions de les persones i/o entitats que hagin estat acceptades es confirmaran per correu electrònic a partir del dia 26 d’octubre.  

Per a qualsevol consulta us podeu posar en contacte amb  oaea@institutdelteatre.cat. Trobareu més informació al web http://forum.institutdelteatre.cat/ 

Oberta la 3a Convocatòria de Projectes de reflexió al Palau Macaya

El Palau Macaya ha impulsat una nova convocatòria de projectes de reflexió. Fins al 12 de novembre d’enguany, associacions, fundacions i altres entitats sense ànim de lucre, empreses socials i cooperatives del sector social, organitzacions empresarials i sindicals sense ànim de lucre, universitats i centres de recerca, i administracions públiques, poden presentar els seus projectes de reflexió per a la millora social. La dotació econòmica per als projectes seleccionats serà del 75% total del projecte i fins a un màxim de 10.000 € per a la seva execució al Palau Macaya. 

La convocatòria té una triple finalitat: fomentar la reflexió, el debat i la transparència de metodologies, reforçar el teixit associatiu i potenciar el paper del Palau Macaya com un lloc de trobada entre entitats, associacions i professionals que actuen en diversos àmbits però que comparteixen alhora valors i inquietuds. 

Els organitzadors volen ser un espai de trobada per a tots ells i animar-los a treballar per establir prioritats, detectar metodologies innovadores i impulsar el desenvolupament econòmic i la transformació social. 

La convocatòria gira al voltant de quatre eixos de reflexió: 

 • Desenvolupament humà i sostenibilitat econòmica: la construcció de models i polítiques econòmiques alternatives en un món global. 
 • Desenvolupament humà i sostenibilitat mediambiental: el medi ambient, el canvi climàtic, l’escassetat de recursos naturals i la seva preservació. 
 • Desenvolupament humà i sostenibilitat social: l’evolució de les problemàtiques d’exclusió social i els sistemes de benestar, ara i en el futur. 
 • Desenvolupament humà i pensament: identitat i sentit de pertinença, formes d’organització i regulació política. 

Trobareu més informació al següent enllaç: https://obrasociallacaixa.org/ca/centros/palau-macaya/convocatoria-proyectos/convocatoria-actual. 

El Premi Born de Teatre 2017 ja té finalistes

Després de quaranta edicions, el Premi Born ja té nous finalistes. La Sala Beckett va ser el lloc escollit per establir aquest consens i va acollir la segona reunió del jurat. Per sorpresa de tots i davant la dificultat d’escollir només tres peces d’entre el gran nombre elevat d’obres presentades, el jurat va decidir que en l’edició d’enguany s’hi seleccionessin quatre obres finalistes: Mi película italianaPorta’m al boscArde ya la yedra i Dona. 

L’acte del lliurament del premi es durà a terme el dia 28 d’octubre al Teatre de Ciutadella de Menorca. L’obra guanyadora rebrà 14.000 € i serà editada en les quatre llengües de l’estat. Per tal d’entretenir als assistents de la cerimònia es representaran diverses obres teatrals. A més a més, el dia abans d’aquest acte es presentaran, al Cercle Artístic, les edicions de Lear, l’obra de Francesc Messeguer i guanyadora del Premi Born 2016.  

Quatre finalistes opten al Premi Born de Teatre 2017 [en línia]. Núvol. 24 d’octubre del 2017. Disponible a: <https://www.nuvol.com/noticies/quatre-finalistes-opten-al-premi-born-de-teatre-2017/> [25 d’octubre del 2017].   

 

Nou curs d’Educa amb l’Art

Un any més Apropa Cultura ofereix una nova edició d’Educa amb l’Art, una formació per afavorir la presència de la música, el teatre, la dansa i les arts visuals en la vida quotidiana de les persones i dels col·lectius als quals atenen les entitats socials. S’adreça especialment a educadors socials, terapeutes, integradors, tècnics, monitors i cuidadors sense coneixements artístics específics.

Inscripció oberta.

Amplia la informació i fes la teva inscripció en aquest enllaç

Article: “La educación artística” d’Aitziber Olabarri

“La educación artística”, així es titula l’article publicat pel portal https://www.artsocial.cat/ i escrit per la musicoterapeuta i educadora Aitziber Olabarri.  

En aquest estudi, l’autora escriu sobre la necessitat de l’educació artística en la nostra societat, la necessitat de repensar l’ensenyament de les matèries artístiques dins del sistema educatiu actual i de la importància que té que el professorat tingui una formació específica.  

Com bé publica Olabarri, “tenir cura de l’educació és tenir cura de la nostra societat, ja que l’educació permet que es pugui donar tot allò que ens caracteritza a les persones com a éssers humans”. Per això es planteja diferents estratègies sobre què i com educar a les noves generacions.  

L’autora destaca que el paper del professorat és fonamental i s’ha de concedir certa atenció a la seva formació i perfil, i també ha de poder oferir les eines adequades perquè els alumnes puguin desenvolupar tot el seu potencial amb suficiència. 

A més, també fa una reflexió sobre el paper de la música com a eina per a la integració, i del perquè la creativitat és una habilitat que marca la diferència en la societat actual.  

Podeu llegir l’article complet fent click següent enllaç: https://www.artsocial.cat/articulo/la-educacion-artistica-aitziber-olabarri/, i/o visitar la pàgina web d’Aitziber Olabarri https://musictip.net/ 

Olabarri, Aitziber. La educación artística [en línia]. Art Social. Disponible a: <https://www.artsocial.cat/articulo/la-educacion-artistica-aitziber-olabarri/> [19 d’octubre del 2017].  

El FITI presenta el programa de la seva 10a edició

El Festival Internacional de Teatre Integratiu va presentar el programa de l’edició 2017 el dia 18 d’octubre a Santa Coloma de Gramenet a les 11 h i, posteriorment, a l’auditori de l’Institut del Teatre a les 13 h, en una xerrada on varen participar Magda Puyo (Directora General de l’Institut del Teatre), Petra Jiménez (Regidora de Cultura de Santa Coloma) i Francia Gajardo (Directora artística del FITI).

El FITI, que acumula 20 anys d’existència, és el més antic dels festivals de teatre inclusiu de Catalunya, i es consolida com a cita obligada dels professionals del sector social i de les arts escèniques del territori català.

El festival tindrà lloc al Teatre Josep Maria de Sagarra els dies 9, 10, 11 i 12 de novembre i 3 de desembre, Dia Mundial de les persones amb discapacitat, amb el lema “Posa’t a les meves sabates i vine al teatre”. La inauguració del FITI se celebrarà uns dies abans del seu inici, el dissabte 4 de novembre, a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet, amb una jornada d’activitats i espectacles al carrer per a tots els públics.

“L’objectiu del festival és la plena inclusió de les persones discapacitades al món de la creativitat” va declarar Petra Jiménez, qui va fer una profunda reflexió sobre com i de quina manera el teatre té la capacitat de trencar barreres. També va fer al·lusió a les 8 companyies, tant nacionals com internacionals, que participaran en el festival i va declarar la voluntat dels organitzadors que es converteixi en un festival internacional, tot i les dificultats que això presenta.

Francia Gajardo, per la seva banda, va fer una crida a l’empatia i va expressar la seva voluntat de que la gent vagi al teatre per tal que “s’obrin les mirades”. També va declarar que la finalitat de l’esdeveniment és promoure la sensibilització cap a les persones amb diverses discapacitats i afavorir a la integració i normalització del col·lectiu.

El programa inclou una desena d’espectacles de sala, accions de carrer, activitats de debat i reflexió com una taula rodona i xerrades. Tots els espectacles són gratuïts, excepte l’espectacle del diumenge dia 12 a les 19:00 h que té un cost de 7 € que s’abonarà a taquilla.

El festival és una iniciativa de la companyia Alquimistes Teatre juntament amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, i compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Per a més informació podeu accedir al web oficial del festival http://www.fiti.cat/. 

El FITI celebrarà 20 anys de vida i sensibilització envers la discapacitat [en línia]. Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet. 18 d’octubre del 2017. Disponible a: <http://www.gramenet.cat/scinfo/mes-info/article/el-fiti-celebrara-20-anys-de-vida-i-sensibilitzacio-envers-la-discapacitat/> [19 d’octubre del 2017]. 

 

Presentació del programa amb Magda Puyo, Petra Jiménez i Francia Gajardo a l’auditori de l’Institut del Teatre.

Convocatòria de propostes per a la Mostra de Teatre de Can Brians

L’AADPC, l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, organitza la 3a Mostra de Teatre del Centre Penitenciari Can Brians, que se celebrarà del 28 d’octubre al 16 de desembre del 2017.  

L’objectiu d’aquesta iniciativa és apropar el món de l’espectacle i les arts escèniques al col·lectiu d’interns al centre per tal que puguin adquirir coneixements estimuladors per desenvolupar nous interessos i d’aquesta manera, facilitar la seva reinserció social. 

Dins del marc de les accions socials que realitza l’AADPC, un cop més, fa una crida a la col·laboració i anima als interessats del sector a participar en  els espectacles. Tot i això, per poder participar és imprescindible que el 60% dels components siguin membres de l’AADPC. 

Les activitats de la Mostra es duran a terme al llarg de vuit dissabtes del 28 d’octubre a 16 desembre, i l’horari de les actuacions serà a les 5 de la tarda.  

L’organització necessita 8 propostes d’una durada màxima d’1 hora i 30 minuts. 

Els interessats hauran d’omplir  el formulari que es troba al següent enllaç http://aadpc.cat/ftp/Formularis/CanBrians2017.html, i enviar la seva proposta abans del dimarts 31 d’octubre a mrodriguez@aadpc.cat posant a l’assumpte del correu CAN BRIANS. 

Trobareu més informació al web http://aadpc.cat/ 

Convocatòria de propostes per a la 3a Mostra de Teatre Can Brians [en línia]. AADPC. 17 d’octubre del 2017. Disponible a: <https://www.aadpc.cat/entrada/convocatoria-de-propostes-per-a-la-3a-mostra-de-teatre-can-brians/> [19 d’octubre del 2017].  

 

“Imagina Madrid”: Projectes col·laboratius d’intervenció a l’espai públic

Intermediae llança una convocatòria d’idees per a l’elaboració de projectes col·laboratius d’intervenció en l’espai públic a través de l’art, la creació i la cultura, per a la millora i activació de nou espais públics urbans de la ciutat de Madrid, dins el programa cultural Imagina Madrid. 

La present convocatòria d’idees té com a objecte seleccionar, de conformitat amb els principis de transparència, igualtat i concurrència, un màxim de nou projectes col·laboratius artístic-culturals per a la intervenció en nou espais públics urbans de la ciutat de Madrid, que es desenvoluparan entre març i desembre de 2018.  

L’objectiu és que aquestes noves idees donin sortides creatives a les inquietuds presentades pels veïns i usuaris habituals dels diferents espais públics de la convocatòria. Així mateix, les idees han de proposar nous paisatges urbans que facin la ciutat més habitable, tenint en compte formes diferents de pensar i fer ciutat, sota una filosofia “d’acupuntura urbana”. 

Per participar en la convocatòria, cal emplenar el formulari en línia que està disponible a la pàgina web www.imagina-madrid.es des del dia 4 d’octubre i fins al dia 4 de novembre de 2017. 

Convocatoria Imagina Madrid: Proyectos colaborativos de intervención en el espacio público [en línia]. Matadero Madrid. Disponible a: <http://www.mataderomadrid.org/ficha/7445/convocatoria-imagina-madrid:-proyectos-colaborativos-de-intervencion-en-el-espacio-publico.html> [18 d’octubre del 2017].  

Pupaclown rep el Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2017

Pupaclown ha sigut guardonat amb el Premi Nacional de les Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut 2017. Aquest premi, que el concedeix anualment el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport a través de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), està dotat amb 30.000 €. El jurat ha considerat que la fundació murciana mereix aquest premi per “la seva capacitat de convertir l’humor i la tècnica del clown en un element transformador, desenvolupant una especial sensibilitat artística.” A més, el jurat també destaca “la tasca realitzada en la fundació d’un espai d’exhibició, creació i formació que afavoreix la inclusió, la diversitat i la convivència per a nens i joves”. 

Pupaclown compte amb una llarga trajectòria de muntatges teatrals destinats al públic infantil i familiar. Des de l’Associació Pupaclown, Pallassos d’Hospital, porten l’art del Clown a les institucions sanitàries, oferint suport psicològic, terapèutic i d’integració social als joves, a les seves famílies i al seu entorn social. A més, la fundació també compte amb el Centre Escènic d’Integració Social Infantil i Juvenil, un espai en el qual es realitzen tallers de formació i creació escènica en el qual s’integren nens i joves amb discapacitats i d’altres sense elles.  

“Estem contentíssims perquè aquest és un reconeixement molt gran i un fort impuls per a nosaltres i la fundació” assegurava l’actriu de Pupaclown Pepa Astillero, feliç per la gran notícia que havien rebut. Astillero també va declarar que “Des de l’inici, el nostre objectiu va ser la integració social de tots els nens. I aquest propòsit ja és una realitat en el nostre espai”. L’actriu també va reconèixer la importància que té un reconeixement nacional d’aquestes característiques, i manifestava el seu desig de compartir el premi amb totes aquelles persones i institucions que al llarg d’aquests anys han donat suport al projecte.  

 

Membres de Pupaclown a un hospital. Martínez Bueso

Pupaclown, Premio Nacional de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud 2017 [en línia]. Artezblai. 9 d’octubre del 2017. Disponible a: <http://www.artezblai.com/artezblai/pupaclown-premio-nacional-de-artes-escenicas-para-la-infancia-y-la-juventud-2017.html> [10 d’octubre del 2017].  

R. M. Pupaclown recibe el Nacional de Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud [en línia]. La Verdad. 7 d’octubre del 2017. Disponible a: <http://www.laverdad.es/murcia/pupaclown-premio-nacional-20171006172708-nt.html> [10 d’octubre del 2017].

“Jo Mai Mai…” taller de teatre social per a joves

Taller organitzat per Nus Teatre, per a la prevenció de les violències de gènere a través de les eines del teatre social. Són 5 sessions gratuïtes i adreçades a joves.

“Un viatge col·lectiu per explorar el patriarcat, el gènere i les violències que l’envolten. Un viatge que parteix de les nostres realitats més quotidianes per entendre-les de forma global i adquirir eines que ens siguin útils en la  tasca educativa.”

Comença dimarts de la setmana vinent, dia 17!!
 
Dies: 17, 18 19, i 20 d’Octubre de 16h30 a 19h30
Dia de la Presentació: 21 d’Octubre de 16h a 20h

Lloc: C/Grasses 21, Poble Sec, Barcelona.

Amplia la informació i fes la teva inscripció en aquest enllaç

La Sala Beckett inicia el cicle de ‘Les condiciones del cervell’

Dilluns 9 d’octubre s’inicien les activitats del cicle “Les condicions del cervell”, un esdeveniment sobre ciència i creació contemporània que es durà a terme a la Sala Beckett. El cicle vol promoure un context obert de reflexió i debat sobre diferents aspectes relacionats amb els diversos àmbits del coneixement del cervell. Espectacles, testimonis en primera persona, xerrades i trobades ens serviran per ampliar la mirada i per analitzar com les diferents condicions del cervell afecten la manera de percebre el món. Així com, ens deturarem en la influència dels avenços neurocientífics en les manifestacions artístiques contemporànies. 

El cicle està organitzat per la Sala Beckett i la Universitat Oberta de Catalunya. 

Des de l’OAEA ens fem ressò de l’esdeveniment i destaquem les xerrades sobre “Les condicions de la creativitat” i “Les condicions del patiment mental”.  

En la conversa “Les condicions de la creativitat” s’aportarà el coneixement científic bàsic sobre com està format el nostre cervell, com funciona, evoluciona amb els anys i es transforma amb les interaccions externes. Un cop explicats els fonaments del funcionament del cervell, els  científics acompanyats d’un creador artístic entraran a discutir un tema més complex i encara amb moltes incògnites: la creativitat. Aquesta xerrada es durà a terme el dia 19 d’octubre, a les 19 h a la sala d’assaig.  

“Les condicions del patiment mental” serà una conversa sobre la relació entre la societat i les malalties mentals. De la mà d’experts de diferents disciplines i d’un familiar afectat s’entrarà en qüestions lligades amb la cura de pacients i familiars, l’estigmatització i tabús d’aquestes malalties. També s’abordaran metodologies científiques on intervenen des de l’inici pacients, familiars i cuidadors per tal de millorar els resultats de la recerca desenvolupada, que siguin compartits per tots els actors. La conversa es realitzarà el dia 2 de novembre, a les 19 h a l’Aula 3.  

Per més informació, podeu visitar la pàgina oficial de l’organització: https://www.salabeckett.cat/intercanvi/les-condicions-del-cervell/ 

Entitats i universitats catalanes aposten per formacions on l’art és la clau del canvi social

L’OAEA s’ha fet ressò de la notícia publicada pel portal xarxanet.org, en el qual es publiquen les formacions acadèmiques que s’impartiran durant el curs 2017/2018 a Catalunya, i que relacionen l’art amb el tercer sector social. 

En general, es fa difícil associar l’art amb el tercer sector social, tot i que cada vegada hi ha més experiències que demostren els beneficis de treballar amb els diferents col·lectius a partir del teatre, la dansa i la música. L’art constitueix un espai d’expressió i de desenvolupament personal, amb capacitat per implicar social i laboralment a un grup de persones els quals els hi permet transcendir barreres i superar dificultats. Aquestes estudis ofereixen als professionals eines per desenvolupar la seva feina des d’un enfocament artístic i millorar la seva intervenció. Aquestes formacions són les següents:  

 1. Màster en Artteràpia 
 2. Màster Integratiu en Artteràpia 
 3. Diploma d’especialització universitària en llenguatges artístics per a la transformació social 
 4. Màster en Musicoteràpia 
 5. Artteràpia: Les Arts del Cos com a camí de transformació 
 6. Postgrau en Arts Escèniques i Acció Social 
 7. Expert universitari en: Llenguatges artístics, expressió i comunitat 
 8. Art per a la transformació social, la inclusió social i el desenvolupament comunitari: Mediació artística 

Per més informació, podeu visitar l’enllaç de la notícia original: http://xarxanet.org/formacio/recursos/recull-de-formacions-lart-es-la-clau-del-canvi-social. 

Romero, Emilio. Recull de formacions on l’art és la clau del canvi social [en línia]. Xarxanet.org. 2 d’octubre del 2017. Disponible a: <http://xarxanet.org/formacio/recursos/recull-de-formacions-lart-es-la-clau-del-canvi-social> [9 d’octubre del 2017]. 

Ús de cookies

Aquest lloc web instal·la cookies pròpies i de tercers en visitar les seves pàgines. Utilitzem aquests fitxers per facilitar la seva navegació i obtenir dades estadístiques d'accés. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més detall sobre les cookies que empra aquest web consultant l'Avís Legal.

ACEPTAR
Aviso de cookies