Actualitat

Informe ”Cap a la democràcia cultural”

baixaEl King’s College London ha publicat recentment l’informe “Towards cultural democracy: Promoting cultural capabilities for everyone”. El treball, obra de Nick Wilson, Jonathan Gross i Anna Bull descriu la democràcia cultural com la situació en la que les persones tenen “la llibertat social sustantiva de fer versions de la cultura”. La publicació, basada en una investigació al llarg de 15 mesos, és un intent d’explorar una manera diferent de donar suport a les arts i la cultura del Regne Unit en tota la seva diversitat i riquesa, proporcionant a les persones, la capacitat per a desenvolupar una creativitat cultural quotidiana.

Font: Interarts

 

 

“En busca de los equilibrios del teatro comunitario”

equilibrio-teatro-comunitario-2Des de l’OAEA us recomanem aquest article de Joel Álvarez Banal, que reflexiona sobre el projecte XIC en concret però que és alhora una aproximació a molts altres muntatges de teatre comunitari.
Hi trobareu algunes de les qüestions que també es debatran al III Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades, com ara si posem el focus en el procés o en la presentació final, si prioritzem la qualitat artística o el valor social del treball comunitari… Potser no cal utilitzar les disjuntives i pensar en la suma d’aquests aspectes que no són antagònics.

Podeu descarregar-vos l’article en aquest enllaç

 

Laboratori de Co-creació d’Empreses Socials

laboratoriLa Social Business City Barcelona arranca la segona edició del Laboratori de Co-creació d’Empreses Socials. El laboratori és una iniciativa que pretén acompanyar a idear, crear i testar noves iniciatives d’empresa social.  El programa ofereix un acompanyament especialitzat i intensiu durant 6 mesos (d’octubre a març) en el disseny del model de negoci i el prototipatge, a través d’un espai de treball col·laboratiu, tallers formatius i assessorament expert.

D’aquesta manera es dissenyen i implementen actuacions encaminades a visibilitzar i acompanyar els processos de gestació i creació d’iniciatives empresarials que parteixen de criteris socials, mediambientals i culturals, així com d’una visió crítica, transformadora i compromesa, iniciatives indispensables per tal de donar resposta als reptes i les necessitats socials del nostre entorn.
Amplia la informació en aquest enllaç

Interacció 2017- Ciència i Cultura: restablim la connexió

interaccio_17 Interacció és un esdeveniment biennal, de referència en matèria de polítiques i gestió cultural que la Diputació de Barcelona organitza regularment des de l’any 1984. L’edició d’enguany, estarà dedicada a explorar les relacions entre ciència i cultura.

La presència de la ciència i de la tècnica adquireix una importància creixent. Ni les nostres ciutats ni les nostres vides s’expliquen, avui dia, sense els notables avenços científics i tecnològics i els seus impactes urbanístics, econòmics i socials. Tanmateix, la integració en termes polítics, estratègics i de gestió és encara insuficient, i el desig d’una «tercera cultura», manifestat al llarg de les darreres dècades, que integri art i humanitats, ciències i tècnica, segueix sent encara una assignatura pendent.

Interacció 2017, que tindrà lloc del 18 al 20 d’octubre, s’estructura en quatre blocs:
Ciència i construcció de la ciutat (coordinadora: Gemma Sendra)
Sostenibilitat, ètica i coneixement (coordinador: Josep Ramoneda)
El diàleg entre la cultura científico-tecnològica i la cultura artístico-humanística (coordinador: Josep Perelló)
La divulgació de la cultura científica i tecnològica (coordinadora: Irene Lapuente)

Amplia la informació i descarrega’t el programa complet en aquest enllaç

“Art thinking” nova publicació de Maria Acaso

art_thinkingMaria Acaso,titular de Didàctica de l’expressió plàstica de la Universitat Complutense de Madrid, presentarà dijous vinent la seva última publicació “Art thinking”. Després de l’èxit de rEDUvolution, Maria Acaso i Clara Megias tornen a plantejar nous reptes i maneres d’entendre l’educació per tal que les classes siguin engrescadores.
Acaso, que serà l’encarregada d’obrir del III Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades de l’IT, proposa petits canvis quotidians que tant professorat com alumnat i família, podem posar en pràctica per fer un gir a l’escola.

La presentació tindrà lloc, dijous 21 de setembre a les 19h a la Casa del Libro, Rambla Catalunya 37 de Barcelona

 

La pràctica artística com a mitjà per a l’aprenentatge de la llengua

arte_factumA partir d’eines artístiques procedents del teatre, la dansa i la performance aquest curs proposa una aproximació a les principals habilitats lingüístiques- l’escriptura, la lectura, l’escolta i la parla-, involucrant el cos i l’experiència com a elements actius en el procés d’aprenentatge de la llengua i facilitant estratègies per desenvolupar projectes transdisciplinaris a l’aula.

La proposta està orientada a professors/es de primària i secundària, estudiants i professionals del món de l’educació interessats/des en experimentar amb les arts vives en el procés d’aprenentatge de la llengua.

Curs reconegut pel departament d’ensenyament.

Lloc: La Poderosa: espai per la dansa i els seus contaminants. C. Sant Germà nº 5 3r, 08004 Barcelona

Dates: 20, 22, 25,27 i 29 de Setembre de 17:30 a 21:30h.

Preu: 120 euros. (10% de descompte per alumnes i graduats de l’institut del Teatre.)

 

Amplia la informació i fes la teva inscripció en aquest enllaç

Julian Boal al Forn de teatre pa’tothom

Julian_Boal_PatothomJulian Boal és actualment, un dels ideòlegs més importants sobre el Teatre de lOprimit. Treballa amb el MST i amb Sergio Carvalho de la Cia. do Latao.
Boal serà a Barcelona, per desenvolupar un taller intensiu al Forn de teatre pa’tothom. Mitjançant jocs, exercicis i tècniques, s’adquirirà eperiència en diverses metodologies del Teatre de l’Oprimit.

Dates:  29 i 30 de setembre i 1 d’octubre.

Amplia la informació i fes la teva inscripció en aquest enllaç

 

Nova web del III Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades

imatge_forum2La 3a edició del Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades tindrà lloc els propers 17 i 18 de novembre. Ja vam avançar que tractaríem la importància de les d’arts escèniques i educació. Us recomanem  consultar el web, on  hi trobareu un avançament dels continguts, primers ponents confirmats i algunes de les activitats previstes.

Us animem a que si teniu en marxa algun projecte relacionat amb art i educació ens el feu arribar a través del formulari que trobareu a l’espai “compartir”.

Podeu consultar tota la informació del III Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades, en aquest enllaç

“Música, felicitat i salut: què en sabem?”

musica_salut“Ja fa temps que s’estudia fins a quin punt la felicitat i la música estan mútuament relacionades. En La descendència humana (1871), Charles Darwin sostenia que la música exerceix un paper clau en la generació d’emocions susceptibles de conduir a la felicitat: «Les notes musicals i el ritme van ser adquirits per primera vegada pels progenitors masculins o femenins de la humanitat amb el propòsit de seduir el sexe oposat». Segons Huron (2001), la música «pot contribuir a la solidaritat del grup, fomentar l’altruisme, millorar l’eficàcia de les accions col·lectives [i] coordinar el treball en grup». Aquest efecte cohesionador ens permet comprendre per què la música ha esdevingut patrimoni cultural de tantes civilitzacions arreu del món i per què es considera que caldria potenciar-la. Plató, per exemple, a La República, descrivia de quina manera la música s’hauria d’integrar en l’ensenyament, i encara avui les seves recomanacions són part de molts sistemes educatius…”

L’Observatori Social de “la Caixa” publica un interessant article del qual hem reproduït l’inici. Els autors són: Antonio Estache i Victor Ginsburgh, European Center for Advanced Research in Economics and Statistics (ECARES), Université libre de Bruxelles.

Pots descarregar-te l’article sencer en aquest enllaç

Postgrau en Arts escèniques i Acció social

postgrau_accio2Per al proper curs 2017-2018, l’Institut del Teatre presenta, conjuntament amb Xamfrà, centre de música i escena per a la inclusió social, la primera edició del Postgrau en Arts escèniques i Acció social. Una formació dirigida a graduats i professionals de l’àmbit de les ciències socials, de l’educació i de les arts escèniques, i en general qualsevol persona interessada en les arts escèniques com a eina d’apoderament personal i de grup. Amb un vessant molt pràctic, i amb un ampli ventall de professorat, aquesta formació facilitarà recursos i coneixement per desenvolupar projectes en els que les arts són el vehicle pel treball comunitari.

El postgrau s’impartirà del 20 d’octubre de 2017 al 27 de juliol de 2018 (10 crèdits).
Inscripció OBERTA fins al 12 de setembre de 2017.  Matriculació, del 15 al 22 de setembre de 2017.
Amplia la informació en aquest enllaç

L’Institut del Teatre prepara el III Fòrum d’Arts Escèniques Aplicades

forum_aeaL’Institut del Teatre ja té força definit el III Fòrum d’arts escèniques aplicades que tindrà lloc 17 i 18 de novembre.

En aquesta edició, l’eix principal serà el paper de les arts en l’educació, entenent educació no exclusivament com una activitat a l’aula sinó com un procés molt més ampli , que té lloc al llarg de la vida i en entorns molt diversos.

A més, també es posarà especial atenció en tres altres aspectes:

  • l’aprenentatge des de la pràctica
  • el coneixement de pràctiques escèniques aplicades a educació
  • els elements per a l’avaluació
    El Fòrum s’obrirà amb la ponència de Maria Acaso, sòcia fundadora de “Pedagogías Invisibles”, un col·lectiu d’educació disruptiva que desenvolupa projectes en els que el  fet pedagògic i l’artístic es fonen.Fent un contrapunt a aquesta ponència més global, hi trobarem Jordi Forcadas, director artístic del Forn de teatre Pa’tothom. Des d’ un plantejament molt tangible, Forcadas,  parlarà de la seva llarga experiència, especialment en l’educació amb joves.Donat que un dels accents és l’aprenentatge des de la pràctica, es feia imprescindible que els participants poguessin experimentar aquesta formació i per això es  proposen quatre tallers dirigits per Didier Ruiz, Wilfried Van Poppel, Santi Serratosa i Andreu Martínez.Seguint amb la lògica plantejada, l’avaluació serà present al llarg del Fòrum i molt especialment en el desenvolupament dels tallers. La persona que ens guiarà per a trobar aquests elements d’avaluació serà Xavier Úcar, Catedràtic de Pedagogia Social de la UAB i expert en avaluació de projectes d’arts escèniques aplicades.

    Reserveu-vos les dates!
    Inscripcions obertes a partir del 18 setembre

“Salut creativa: Les Arts per a la Salut i el Benestar”

image3El Grup Parlamentari d’Arts, Salut i Benestar (APPGAHW) es va formar l’any 2014 amb l’objectiu d’augmentar la consciència sobre beneficis que les arts poden aportar a la salut i el benestar. Durant el període 2015-17, l’APPGAHW va dirigir una recerca sobre els efectes de pràctica de les arts en salut i assistència social. L’estudi havia de permetre formular recomanacions que poguessin modificar les polítiques assistencials.

 

Ara, dos anys més després es presenta aquest informe, “Creative Health: The Arts for Health and Wellbeing”. La publicació recull els resultats de dos anys d’investigació, recopilació d’evidències i consultes amb pacients, professionals sanitaris i assistencials, artistes i gestors culturals, acadèmics, càrrecs polítics…

Pots descarregar-te l’informe en aquest enllaç

Ús de cookies

Aquest lloc web instal·la cookies pròpies i de tercers en visitar les seves pàgines. Utilitzem aquests fitxers per facilitar la seva navegació i obtenir dades estadístiques d'accés. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més detall sobre les cookies que empra aquest web consultant l'Avís Legal.

ACEPTAR
Aviso de cookies