Actualitat

Canvi de data: Xerrada d’Alberto San Juan a l’Institut del Teatre

El proper dijous, 22 de març, Alberto San Juan serà a l’Institut del Teatre per parlar-nos de la seva trajectòria professional i del funcionament del Teatro del Barrio.

Alberto San Juan és dramaturg, actor, director, activista cultural. Una persona crítica i  compromesa que entén que les arts proposen, transformen, provoquen. Coincideix amb el dramaturg  Juan Mayorga en que el teatre sempre és polític.

El Teatro del Barrió és “una iniciativa cultural per crear un projecte dens, profund, pluridisciplinar, destinat a qüestionar de forma radical la política, la societat, l’economia i l’art.”
Sense ànim de lucre. Sense propietat. Assemblea. Àgora. Intel·ligència col·lectiva. Radical.

La xerrada tindrà lloc, dijous, 22 de març a les 12.00h a l’aula doble de l’Institut del Teatre.

El mateix dia presentarà “España Ingobernable” a les 20.30h l’Ateneu de 9 barris i en el marc del Cítric 2018.

“L’objecte principal del conte ‘Amb ulls de gos’ és treballar-lo a l’aula per sensibilitzar la població”

El punt avui ha publicat a dia 15 de març una entrevista de la periodista Marta Membrives a Llorenç Blasi, qui fa vint anys que treballa en l’audiodescripció al teatre i l’òpera i el qual ha participat en el primer projecte d’audiodescripció d’un llibre il·lustrat ‘Amb ulls de gos’.

Amb ulls de gos’ és el primer audioconte amb imatges audiodescrites per a persones cegues o amb baixa visió. És una obra que intenta explicar quines dificultats es troba un gos pigall en el seu dia a dia i si la resta de ciutadans són conscients dels obstacles que poden generar. L’objectiu és sensibilitzar la societat de la necessitat d’entendre la quotidianitat de les persones invidents i amb baixa visió, i entendre les seves necessitats i com poden ajudar-les en el seu dia a dia.

Amb ulls de gos és el primer conte amb audiodescripció i està destinat a sensibilitzar sobre les persones usuàries de gossos pigalls. A través del gos hi ha una aproximació al món de la ceguesa.”

“L’objecte principal és treballar-lo a l’aula per sensibilitzar la població. És un llibre il·lustrat, amb imatges en blanc i negre i amb tot un seguit de personatges que ajuden a conduir el relat”.

Blasi, però, es mostra decebut per la manca de sensibilització dels creadors i programadors dels productes culturals, els quals no volen assumir una petita despesa que hi pot haver perquè les persones amb diversitat sensorial tinguin un major accés als productes culturals.

Podeu llegir l’entrevista sencera al següent enllaç.

L’Institut del Teatre va acollir una visita d’interns del Centre Penitenciari Lledoners

El passat dilluns 12 de març l’Institut del Teatre va acollir la visita d’un grup de persones del Centre Penitenciari Lledoners que s’emmarca dins del programa de difusió i promoció cultural que el centre té dissenyat per als seus interns.

Des de fa anys, el Centre Penitenciari Lledoners impulsa un programa de reinserció que inclou representacions teatrals, tallers i altres activitats participatives que ofereixen als interns eines per a reflexionar i rehabilitar-se de cara a la seva reinserció futura en la societat.

Els interns que varen visitar l’Institut del Teatre, els quals participen en tallers de fotografia i teatre que el centre els hi ofereix, varen poder assistir a diferents classes de dansa, esgrima i musical.

Joaquim Borrell, exalumne de l’Institut del Teatre i professor de teatre del Centre Penitenciari Lledoners, es mostrava molt satisfet amb el resultat obtingut:  “Va ser molt maco i estaria molt bé que això fos l’inici d’una col·laboració entre ambdues institucions”.

IV Jornada de Teatre i Psicologia

El dissabte 7 d’abril tindrà lloc a l’Auditori de Banyoles la IV Jornada de Teatre i Psicologia, aquest any dedicada al teatre aplicat a l’àmbit de la salut mental. En anteriors edicions, havien parlat de teatre i discapacitatteatre i educació o teatre i centres penitenciaris. Aquesta vegada proposen una Jornada que reflexioni entorn de la relació entre l’art dramàtic i la salut mental. 

La Jornada està dirigida a professionals i estudiants de l’àmbit social, teatral, de l’educació, la psicologia o la salut. Convidaran ponents molt interessants com la catedràtica en infermeria psicosocial Maria Teresa Lluch de la UAB, les actrius Anna Alarcón i Cristina Cervià, els integrants de la Cia. Brots de Pallapupas o la psiquiatra Carme Mariscot, els quals reflexionaran sobre si el teatre és una eina d’intervenció eficaç per a les persones que pateixen una malaltia mental. 

També està previst dur a terme una taula rodona amb tots els ponents per finalitzar la Jornada. La idea és crear un espai de debat en aquest terreny comú entre la psicologia i el teatre, un lloc on psicòlegs, actors, directors teatrals, metges, educadors socials, personal sanitari o estudiants d’art dramàtic, puguin posar en comú les seves idees, compartir coneixements i adquirir noves eines per a la seva pràctica diària. 

El preu de la Jornada és de 45 € (60 € amb dinar inclòs).  

Descarrega’t el programa.

Inscripcions.

Trobareu tota la informació de la Jornada a www.escenarisespecials.com.

Premi i Ajuts Josep Ma Rueda i Palenzuela

La Diputació de Barcelona convoca la desena edició del Premi Josep Ma. Rueda i Palenzuela, de caràcter bianual i d’àmbit territorial de Catalunya, per a premiar i reconèixer projectes d’intervenció social.

La convocatòria d’aquest premi, que està oberta fins al 15 de març de 2018, vol significar un record a Josep Ma. Rueda com a persona solidària, preocupada per les desigualtats socials, i un reconeixement a la seva tasca com a professional en els àmbits de la docència, la investigació social i el treball comunitari.

El Premi, que tindrà una dotació de 5.000 € per al millor projecte i 2.500 € per al segon, té per objecte impulsar projectes i actuacions que fomentin processos participatius, enforteixin el teixit social, i augmentin la capacitat organitzativa de la comunitat. És considerat una plataforma per fer visibles aquelles intervencions locals, que potencien vincles entre els actors socials i la comunitat; i així estendre les pràctiques del treball comunitari des dels serveis de benestar.

Convocatòria de la desena edició del Premi Josep Ma Rueda i Palenzuela.

Sol·licitud i documentació requerida.

Trobareu més informació al següent enllaç.

Participació cultural i benestar Què ens diuen les dades?

L’Observatori Social de “la Caixa” ha publicat recentment el seu quart dossier, en aquest cas centrat en la cultura i el seu paper en la cohesió i inclusió socials alhora que facilitadora del benestar individual i col·lectiu. Sota el títol “Participació cultural i benestar. ¿Què ens diuen les dades?”, el dossier destaca la necessitat d’una cultura accessible i integradora, i aporta indicadors sobre el seu valor econòmic i dades al voltant de les barreres i factors determinants de la participació cultural, qüestió aquesta de gran repercussió en la percepció subjectiva del benestar.

Pots descarregar-te el dossier en aquest enllaç

Beques d’arts escèniques aplicades de l’Institut del Teatre

Les beques d’arts escèniques aplicades de l’Institut del Teatre s’adrecen a projectes en els que les arts escèniques siguin un mitjà d’intervenció comunitària, educativa o de salut.

Els destinataris són alumnes de tercer o quart curs d’alguna de les escoles superiors de I’lnstitut del Teatre o graduats del mateix centre que hagin obtingut el títol superior d’art dramàtic o el títol superior de dansa  a partir de l’any 2014 (inclòs).

L’edició 2017 va becar Magdalena Garzón, amb un projecte de dansa per a persones amb discapacitat visual, Elisabet Marí, amb un projecte de teatre per a dones amb paràlisi cerebral i Toni Mas, amb un projecte de teatre adreçat a adolescents i joves del barri del raval de Barcelona.

Tots els detalls de la convocatòria de beques 2018, es donaran a conèixer, dimarts 20 de març a les 16 h a l’aula P2- S2 de l’Institut del Teatre. En aquest acte es presentaran els projectes becats el 2017 i s’informarà de les novetats de l’edició d’enguany.

Més informació en aquest enllaç: http://oaea.institutdelteatre.cat/financament/beques/
Per a consultes o aclariments: 932 273 950 – c/e: oaea@institutdelteatre.cat

Convocatòria de subvencions per a entitats 2018

La Diputació de Barcelona ha anunciat que des del 2 fins al 31 de març de 2018 està oberta la convocatòria de subvencions a favor d’entitats sense finalitat de lucre en l’àmbit de Benestar Social, àmbit Igualtat i Ciutadania, àmbit Respir i àmbit de serveis de tutela.

La convocatòria haurà de tramitar-se a través de la seu electrònica de la Diputació de Barcelona (https://seuelectronica.diba.cat/tramits-ciutadania/)  mitjançant la complementació del formulari electrònic normalitzat que serà signat electrònicament, pel representant legal de l‘entitat, amb el certificat digital personal (IdCat, DNIe, etc.).

Enguany es destinen 2.400.000 €, dels quals 1.400.000 € correspon a projectes relacionats amb l’àmbit de Benestar Social, 500.000 € a Igualtat i Ciutadania, 350.000 € a Respir per a famílies cuidadores de persones amb discapacitat i/o malaltia mental i 150.000 € a Serveis de tutela.

Es valoraran projectes d’inclusió social que fomentin la prevenció i atenció a les necessitats socials de col·lectius en risc; l’autonomia i les capacitats de les persones; la igualtat d’oportunitats, amb especial referència a les dones, els infants i els joves, les persones amb discapacitats i/o amb malaltia mental.

Trobareu tota la informació al següent enllaç.

Publicació “Una nova mirada als museus i el patrimoni de Barcelona”

“Una nova mirada als museus i el patrimoni de Barcelona” és el títol que va rebre la taula de treball que van impulsar l’ICUB i l’IMEB (i que fou conduïda per lEART), per reflexionar sobre el paper de l’educació en els museus en una trobada que es va produir el 3 d’abril de 2017, a La Virreina. Ara, quasi un any més tard, s’han publicat les conclusions extretes d’aquell acte.

La trobada va girar al voltant de 3 temes principals de debat:

  1. El museu com a generador de coneixement col·lectiu.
  2. La situació de l’acció pedagògica als museus.
  3. Les relacions entre les institucions educatives i sistema educatiu.

En aquest nou document, publicat per Experimentem amb l’Art, el grup de treball manifesta el següent:

  • Els museus són generadors de coneixement/coneixement col·lectiu a partir del treball que desenvolupen amb el patrimoni que conserven i investiguen.
  • Cal convertir el coneixement en educació i fomentar la construcció d’imaginaris. Els processos educatius dels museus han de ser el motor de generació d’aquest coneixement col·lectiu.
  • Cal avançar en la relació amb l’escola pel que fa a l’educació reglada i amb altres agents educadors, integrant la tasca dels museus i de l’art i el patrimoni en les línies de millora i d’innovació educativa.

Podeu llegir la publicació al següent enllaç.

Per més informació www.experimentem.org.

Convocatòria dels premis SGAE de Teatre 2018

Amb el propòsit d’impulsar i donar suport a la creació de nous textos dramàtics que contribueixin a l’enriquiment del panorama teatral i ajudar d’aquesta manera als autors dramàtics, la Fundació SGAE convoca el XXVII Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela, el XIX Premi SGAE de Teatre Infantil i el XII Certamen Internacional Leopoldo Alas Mínguez per a textos teatrals LGTBI.

El termini d’entrega de propostes finalitza el 20 d’abril. El jurat estarà integrat per professionals de les Arts Escèniques de reconegut prestigi, i la publicació dels premis es donarà a conèixer abans del 31 de desembre de 2018.

La dotació d’aquests premis arriba als 18.000 € repartits de la següent manera: Premi SGAE de Teatre Jardiel Poncela (8.000 €); Premi SGAE de Teatre Infantil (8.000 €) i el Certamen Internacional Leopoldo Alas Mínguez (2.000 €). A més, aquests premis reconeixen la inclusió dels textos en el Cicle SGAE de Lectures Dramatitzades i la seva posterior publicació, dins de les col·leccions que edita la Fundació SGAE.

Consulta les bases i les inscripcions al següent enllaç.

Per més informació visiteu www.fundacionsgae.org.

Les arts escèniques tornen al Centre Comercial Islazul

El Centre Comercial Islazul de Madrid ha posat en marxa una nova proposta cultural emmarcada dins del seu projecte Islazultura. Es tracta del Segon Certamen de Microteatre, un concurs dirigit tant a companyies aficionades com a professionals, amb el propòsit que presentin obres inèdites escrites en castellà o representades de forma gestual i que tingui una duració entre els 9 i els 16 minuts.

La peça teatral tindrà un mínim de 2 i un màxim de 4 intèrprets, mentre que la companyia estarà composta per 5 membres com a màxim incloent director/a. La temàtica i l’estil són lliures. La peça teatral haurà d’estar dirigida a un públic familiar, i és indispensable que l’obra tingui en compte l’espai de representació del mateix centre comercial.

El jurat seleccionarà 30 projectes semifinalistes, i de tots ells, el projecte que es faci més viral a les xarxes socials rebrà un premi al ‘semifinalista més viral’. Els 6 finalistes definitius seran exclusivament elegits pels membres del Jurat.

Les representacions es realitzaran durant les dues primeres setmanes de juny. L’organització repartirà més de 5.000 € en premis.

El període de recepció de projectes estarà obert fins al 25 de març a les 23.59 h.

Consulta les bases.

Per més informació visita la web d’Islazultura.

Convocatòria Los Artistas del Barrio 2018

L’associació cultural Los Artistas del Barrio organitza la 12a edició de les jornades de portes obertes de tallers i cases de creadors. Los Artistas del Barrio, que va néixer fa 14 anys, és l’‘open studio’ més antic de Madrid. Aquest any obrirà els tallers durant dos caps de setmana: 2-3 i 9-10 de juny de 12.00 a 15.00 i de 16.30 a 20.00.

El període d’inscripció per participar en les jornades finalitza el 19 de març. Hi poden participar tots els artistes que viuen o ocupen un taller o qualsevol altre lloc de creació a La Latina – Lavapiés (i voltants molt propers) i Bruclin Madrid (Puerta del Ángel), centres i galeries d’art, institucions o associacions situades en aquests barris i que presentin un projecte d’exposició. També poden participar artistes que estiguin convidats a compartir el saló o el taller d’artistes de les zones que cobreix l’esdeveniment. S’accepten igualment projectes artístics en l’espai públic.

Per inscriure’s a la convocatòria és necessari omplir el següent formulari.

Més informació a www.losartistasdelbarrio.com i info@losartistasdelbarrio.com.

Ús de cookies

Aquest lloc web instal·la cookies pròpies i de tercers en visitar les seves pàgines. Utilitzem aquests fitxers per facilitar la seva navegació i obtenir dades estadístiques d'accés. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més detall sobre les cookies que empra aquest web consultant l'Avís Legal.

ACEPTAR
Aviso de cookies