Notícies

Canvi de data: Xerrada d’Alberto San Juan a l’Institut del Teatre

El proper dijous, 22 de març, Alberto San Juan serà a l’Institut del Teatre per parlar-nos de la seva trajectòria professional i del funcionament del Teatro del Barrio.

Alberto San Juan és dramaturg, actor, director, activista cultural. Una persona crítica i  compromesa que entén que les arts proposen, transformen, provoquen. Coincideix amb el dramaturg  Juan Mayorga en que el teatre sempre és polític.

El Teatro del Barrió és “una iniciativa cultural per crear un projecte dens, profund, pluridisciplinar, destinat a qüestionar de forma radical la política, la societat, l’economia i l’art.”
Sense ànim de lucre. Sense propietat. Assemblea. Àgora. Intel·ligència col·lectiva. Radical.

La xerrada tindrà lloc, dijous, 22 de març a les 12.00h a l’aula doble de l’Institut del Teatre.

El mateix dia presentarà “España Ingobernable” a les 20.30h l’Ateneu de 9 barris i en el marc del Cítric 2018.

“L’objecte principal del conte ‘Amb ulls de gos’ és treballar-lo a l’aula per sensibilitzar la població”

El punt avui ha publicat a dia 15 de març una entrevista de la periodista Marta Membrives a Llorenç Blasi, qui fa vint anys que treballa en l’audiodescripció al teatre i l’òpera i el qual ha participat en el primer projecte d’audiodescripció d’un llibre il·lustrat ‘Amb ulls de gos’.

Amb ulls de gos’ és el primer audioconte amb imatges audiodescrites per a persones cegues o amb baixa visió. És una obra que intenta explicar quines dificultats es troba un gos pigall en el seu dia a dia i si la resta de ciutadans són conscients dels obstacles que poden generar. L’objectiu és sensibilitzar la societat de la necessitat d’entendre la quotidianitat de les persones invidents i amb baixa visió, i entendre les seves necessitats i com poden ajudar-les en el seu dia a dia.

Amb ulls de gos és el primer conte amb audiodescripció i està destinat a sensibilitzar sobre les persones usuàries de gossos pigalls. A través del gos hi ha una aproximació al món de la ceguesa.”

“L’objecte principal és treballar-lo a l’aula per sensibilitzar la població. És un llibre il·lustrat, amb imatges en blanc i negre i amb tot un seguit de personatges que ajuden a conduir el relat”.

Blasi, però, es mostra decebut per la manca de sensibilització dels creadors i programadors dels productes culturals, els quals no volen assumir una petita despesa que hi pot haver perquè les persones amb diversitat sensorial tinguin un major accés als productes culturals.

Podeu llegir l’entrevista sencera al següent enllaç.

L’Institut del Teatre va acollir una visita d’interns del Centre Penitenciari Lledoners

El passat dilluns 12 de març l’Institut del Teatre va acollir la visita d’un grup de persones del Centre Penitenciari Lledoners que s’emmarca dins del programa de difusió i promoció cultural que el centre té dissenyat per als seus interns.

Des de fa anys, el Centre Penitenciari Lledoners impulsa un programa de reinserció que inclou representacions teatrals, tallers i altres activitats participatives que ofereixen als interns eines per a reflexionar i rehabilitar-se de cara a la seva reinserció futura en la societat.

Els interns que varen visitar l’Institut del Teatre, els quals participen en tallers de fotografia i teatre que el centre els hi ofereix, varen poder assistir a diferents classes de dansa, esgrima i musical.

Joaquim Borrell, exalumne de l’Institut del Teatre i professor de teatre del Centre Penitenciari Lledoners, es mostrava molt satisfet amb el resultat obtingut:  “Va ser molt maco i estaria molt bé que això fos l’inici d’una col·laboració entre ambdues institucions”.

IV Jornada de Teatre i Psicologia

El dissabte 7 d’abril tindrà lloc a l’Auditori de Banyoles la IV Jornada de Teatre i Psicologia, aquest any dedicada al teatre aplicat a l’àmbit de la salut mental. En anteriors edicions, havien parlat de teatre i discapacitatteatre i educació o teatre i centres penitenciaris. Aquesta vegada proposen una Jornada que reflexioni entorn de la relació entre l’art dramàtic i la salut mental. 

La Jornada està dirigida a professionals i estudiants de l’àmbit social, teatral, de l’educació, la psicologia o la salut. Convidaran ponents molt interessants com la catedràtica en infermeria psicosocial Maria Teresa Lluch de la UAB, les actrius Anna Alarcón i Cristina Cervià, els integrants de la Cia. Brots de Pallapupas o la psiquiatra Carme Mariscot, els quals reflexionaran sobre si el teatre és una eina d’intervenció eficaç per a les persones que pateixen una malaltia mental. 

També està previst dur a terme una taula rodona amb tots els ponents per finalitzar la Jornada. La idea és crear un espai de debat en aquest terreny comú entre la psicologia i el teatre, un lloc on psicòlegs, actors, directors teatrals, metges, educadors socials, personal sanitari o estudiants d’art dramàtic, puguin posar en comú les seves idees, compartir coneixements i adquirir noves eines per a la seva pràctica diària. 

El preu de la Jornada és de 45 € (60 € amb dinar inclòs).  

Descarrega’t el programa.

Inscripcions.

Trobareu tota la informació de la Jornada a www.escenarisespecials.com.

Participació cultural i benestar Què ens diuen les dades?

L’Observatori Social de “la Caixa” ha publicat recentment el seu quart dossier, en aquest cas centrat en la cultura i el seu paper en la cohesió i inclusió socials alhora que facilitadora del benestar individual i col·lectiu. Sota el títol “Participació cultural i benestar. ¿Què ens diuen les dades?”, el dossier destaca la necessitat d’una cultura accessible i integradora, i aporta indicadors sobre el seu valor econòmic i dades al voltant de les barreres i factors determinants de la participació cultural, qüestió aquesta de gran repercussió en la percepció subjectiva del benestar.

Pots descarregar-te el dossier en aquest enllaç

Publicació “Una nova mirada als museus i el patrimoni de Barcelona”

“Una nova mirada als museus i el patrimoni de Barcelona” és el títol que va rebre la taula de treball que van impulsar l’ICUB i l’IMEB (i que fou conduïda per lEART), per reflexionar sobre el paper de l’educació en els museus en una trobada que es va produir el 3 d’abril de 2017, a La Virreina. Ara, quasi un any més tard, s’han publicat les conclusions extretes d’aquell acte.

La trobada va girar al voltant de 3 temes principals de debat:

  1. El museu com a generador de coneixement col·lectiu.
  2. La situació de l’acció pedagògica als museus.
  3. Les relacions entre les institucions educatives i sistema educatiu.

En aquest nou document, publicat per Experimentem amb l’Art, el grup de treball manifesta el següent:

  • Els museus són generadors de coneixement/coneixement col·lectiu a partir del treball que desenvolupen amb el patrimoni que conserven i investiguen.
  • Cal convertir el coneixement en educació i fomentar la construcció d’imaginaris. Els processos educatius dels museus han de ser el motor de generació d’aquest coneixement col·lectiu.
  • Cal avançar en la relació amb l’escola pel que fa a l’educació reglada i amb altres agents educadors, integrant la tasca dels museus i de l’art i el patrimoni en les línies de millora i d’innovació educativa.

Podeu llegir la publicació al següent enllaç.

Per més informació www.experimentem.org.

Les arts escèniques tornen al Centre Comercial Islazul

El Centre Comercial Islazul de Madrid ha posat en marxa una nova proposta cultural emmarcada dins del seu projecte Islazultura. Es tracta del Segon Certamen de Microteatre, un concurs dirigit tant a companyies aficionades com a professionals, amb el propòsit que presentin obres inèdites escrites en castellà o representades de forma gestual i que tingui una duració entre els 9 i els 16 minuts.

La peça teatral tindrà un mínim de 2 i un màxim de 4 intèrprets, mentre que la companyia estarà composta per 5 membres com a màxim incloent director/a. La temàtica i l’estil són lliures. La peça teatral haurà d’estar dirigida a un públic familiar, i és indispensable que l’obra tingui en compte l’espai de representació del mateix centre comercial.

El jurat seleccionarà 30 projectes semifinalistes, i de tots ells, el projecte que es faci més viral a les xarxes socials rebrà un premi al ‘semifinalista més viral’. Els 6 finalistes definitius seran exclusivament elegits pels membres del Jurat.

Les representacions es realitzaran durant les dues primeres setmanes de juny. L’organització repartirà més de 5.000 € en premis.

El període de recepció de projectes estarà obert fins al 25 de març a les 23.59 h.

Consulta les bases.

Per més informació visita la web d’Islazultura.

Creen el primer audioconte amb imatges audiodescrites per a persones cegues

El Centre Universitari de la Visió (CUV) de la Universitat Politècnica de Terrassa i l’associació el Món de prop han creat el primer audioconte amb imatges audiodescrites per a persones cegues o amb baixa visió. El projecte, que porta per títol ‘Amb ulls de gos’ i s’ha editat i enregistrat en català, castellà i anglès, explica com és l’entorn habitual que ha de gestionar un gos pigall que guia una persona invident.

Per fer-ho ofereix un contingut extremadament visual, il·lustrat amb una tècnica mixta que combina la fotografia amb el dibuix. Tot plegat té per objectiu conscienciar la societat de la necessitat d’incorporar audiodescripcions a altres camps on el suport de la imatge té un pes molt important com revistes de viatges, còmics, exposicions, funcions d’òpera o teatre, o fins i tot projeccions de cinema.

Tot i que els audiocontes d’obres literàries existeixen des de fa temps i estan estesos entre el col·lectiu de persones invidents o amb baixa visió, mai fins ara s’havia creat un llibre per a aquest segment de la població on la imatge en fos protagonista.

‘Amb ulls de gos’ és una obra que intenta explicar quines dificultats es troba un gos pigall en el seu dia a dia i si la resta de ciutadans són conscients dels obstacles que poden generar. L’objectiu és sensibilitzar la societat de la necessitat d’entendre la quotidianitat de les persones invidents i amb baixa visió, i entendre les seves necessitats i com poden ajudar-les en el seu dia a dia.

La creadora de l’obra, Olga Martínez, afirma que el treball té una vessant pedagògica perquè s’ha concebut com una eina per a educadors que serveixi per treballar l’empatia i el civisme vers la discapacitat visual.

Més informació al següent enllaç.

‘El bosc de les columnes’ de la C-31 continuarà creixent

El bosc de les columnes de la part inferior de l’autopista C-31, al seu pas per l’avinguda del Marquès de Mont-Roig de Sant Adrià del Besòs, continuarà creixent. El projecte està en marxa des del 2016 i l’impulsen l’Ajuntament i l’associació El Generador, Art i Creació Cultural, en el marc de l’HOP, Trobades de Dansa i Cultura Urbana.

Hi participen artistes d’art urbà de diferents estils, tant nacionals com internacionals, i cadascú pinta quatre columnes amb una temàtica lliure a través de la tècnica del grafit. Fins ara hi han participat 25 artistes que han intervingut en unes 100 columnes.

La següent fase del projecte començarà a mitjans de març, que constarà en pintar 9 columnes que són més altes i amb més perímetre que la resta.

En paral·lel, El Generador ja ha començat les converses amb l’Ajuntament de Badalona per intervenir en totes les columnes de la C-31, un total de 400.

Mentre esperen per saber si es poden estendre a Badalona, els responsables d’El Generador valoren molt positivament la iniciativa desenvolupada a Sant Adrià. No obstant això, creuen que l’objectiu no acaba amb la pintura de les columnes, sinó que el que volen és donar vida i color a un espai degradat i que l’autopista deixi de ser una barrera entre barris.

Més informació al següent enllaç.

Últims dies per presentar propostes per a l’edició 2018 de l’Altre Festival

La convocatòria per a la presentació de propostes per a l’edició 2018 de l’Altre Festival, que es va obrir l’1 de gener de 2018, finalitza el 15 de març d’enguany.

L’Altre Festival és un esdeveniment cultural internacional que reuneix el món de la Salut Mental i de les Arts Escèniques. El festival es realitzarà a la ciutat de Barcelona els dies 3 i 16 de juny al Teatre Kursaal de Manresa i a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats respectivament. L’objectiu de l’organització és buscar la difusió, la creació, participació i l’exhibició de les Arts Escèniques en el col·lectiu de persones amb trastorn mental.

El festival reposa sobre tres grans pilars: Les Arts Escèniques i la creació de Companyies com a eficaç eina rehabilitadora, normalitzadora i inclusiva de la vida de les persones amb trastorn mental, la potència del Festival com a instrument de lluita contra l’estigma i, també, la fèrtil contribució a la creació i enriquiment de la cultura popular del nostre país.

Bases de la convocatòria.

Fitxa d’inscripció.

Més informació al següent enllaç.

Els jardins de les Hortes de Sant Bertran esdevenen un espai comunitari pels veïns del Poble-sec

El Districte de Sants-Montjuïc promou, des de fa temps, diverses iniciatives per a la millora de les relacions veïnals al barri del Poble-sec. Per Carnaval, el col·legi Sant Pere Claver, la Fundació Arrels i la Llar Pere Barnés varen cooperar per impulsar la recuperació dels jardins de les Hortes de Sant Bertran com espai comunitari. Les altres entitats que col·laboren amb la iniciativa del barri són: l’Institut Consell de Cent, el Pla Comunitari del Poble-sec, el Centre Cívic Albareda i l’Observatori de les Arts Escèniques Aplicades de l’Institut del Teatre.

Per Carnaval, els alumnes del col·legi Sant Pere Claver varen dur a terme la primera activitat de carrer conjunta a l’espai públic: una rua als jardins de les Hortes de Sant Bertran (on sovint hi ha persones sense llar) en què nens i nenes de l’escola conduïen el tren que havien fet els nois de la Llar Pere Barnés, l’alberg per a persones sense llar que gestiona la Fundació Arrels.

La iniciativa té com a objectiu millorar les relacions de proximitat entre els veïns del barri i que la comunitat educativa s’apropi a la realitat de les persones sense sostre.

Pròximament, alumnes de l’Institut Consell de Cent faran els seus treballs de descoberta de l’entorn, mentre el Centre Cultural Albareda té previst programar algun dels seus tallers familiars en aquests jardins.

Trobareu més informació sobre les mesures per a la millora de les relacions veïnals a l’espai públic al següent enllaç.

Compartim els jardins de les Hortes de Sant Bertran [en línia]. Ajuntament de Barcelona. 16 de febrer de 2018. Disponible a: <http://ajuntament.barcelona.cat/sants-montjuic/ca/noticia/compartim-els-jardins-de-les-hortes-de-sant> [Consulta: 16 de febrer de 2018].

Escola d’Estiu Arts Comunitàries 2018

El Festival Internacional de les Arts Comunitàries (ICAF), en col·laboració amb comuArt, organitza la seva segona Escola d’Estiu, que es durà a terme a Barcelona del 22 al 27 de juliol. L’Escola estarà dins el marc del Grec 2018 Festival de Barcelona formant part de l’Obrador d’estiu de la sala Béckett.

L’Escola d’Estiu ICAF és una setmana de trobades, experiències pràctiques i diàlegs en profunditat entre col·legues d’arreu del món. Tant pels professionals experts com per persones que s’estiguin iniciant en les arts comunitàries, és una oportunitat per desenvolupar habilitats i reflexionar sobre el seu treball.

La preinscripció de l’Escola d’Estiu ICAF començarà el mes d’abril a través de la web de l’ICAF. Si vols rebre informació en castellà o català, envia un correu electrònic a hola@comuart.com.

Trobareu més informació al web de l’ICAF.

Ús de cookies

Aquest lloc web instal·la cookies pròpies i de tercers en visitar les seves pàgines. Utilitzem aquests fitxers per facilitar la seva navegació i obtenir dades estadístiques d'accés. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més detall sobre les cookies que empra aquest web consultant l'Avís Legal.

ACEPTAR
Aviso de cookies