Notícies

Es convoca concurs per escollir el cartell del Festival ’Una mirada diferente’

 

El Centre Dramàtic Nacional (CDN), dependent de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i de la Música (INAEM), i la Fundació Universia, convoquen un concurs per a la selecció de l’obra artística que servirà d’imatge del cartell de la sisena edició del Festival ‘Una mirada diferente’, que tindrà lloc al Teatre Valle-Inclán (Madrid) del 18 al 27 de maig de 2018.

Aquesta convocatòria està oberta des del 15 de gener fins al 9 de febrer de 2018 a qualsevol persona amb discapacitat, així com associació, fundació o qualsevol altra entitat sense ànim de lucre que entre les seves activitats promoguin l’expressió i la formació artística de persones amb discapacitat.

A més de la concessió d’un premi amb una dotació econòmica de 600 €, així com la reproducció de l’obra en els mitjans i suports de comunicació utilitzats per a la difusió del Festival ‘Una mirada diferente’, la imatge del cartell guanyador també serà reproduïda en el Cupó de l’ONCE del dijous 24 de maig de 2018.

La resolució de l’obra guanyadora del concurs es realitzarà abans del 15 de febrer de 2018. L’objectiu final és fomentar l’expressió artística com a mitjà promotor de la inserció laboral i identificació del talent artístic entre les persones amb discapacitat.

Trobareu més informació sobre les bases del concurs al següent enllaç.

Se convoca concurso para elegir el cartel de ‘Una mirada diferente’ [en línia]. Revista Godot. 16 de gener de 2018. Disponible a: <http://www.revistagodot.com/se-convoca-concurso-para-elegir-el-cartel-del-festival-una-mirada-diferente/> [Consulta: 22 de gener de 2018].

Convocatòria oberta per al programa “Artistas en Residencia” 2018

L’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Bilbao, a través de BilbaoEszena, Centre de Recursos Escènics, convoca la 10a edició del programa de suport a la creació escènica “Artistas en Residencia”, una iniciativa que es va posar en marxa fa 9 anys amb la finalitat de promoure i incentivar la investigació i difusió de propostes escèniques.

Els artistes i companyies basques que desitgin participar en la convocatòria 2018 tenen fins al 9 de març per a presentar els seus projectes, i BilbaoEszena en seleccionarà tres que comptaran amb una ajuda de 4.000 €.

El programa “Artistas en Residencia” té com a objectiu principal donar suport, oferint recursos (econòmics, tècnics, de formació i acompanyament, etc.), a totes aquelles entitats artístiques o artistes a nivell individual que vulguin desenvolupar un procés de creació o investigació en els àmbits escènics, especialment aquells més relacionats amb les noves escenes, que posseeixin un interès específic i un caràcter multidisciplinari, tenint com a eix principal el teatre i/o la dansa, sense descartar projectes més relacionats amb disciplines tradicionals, com el teatre de carrer o el circ.

La durada de les residències serà de 25 dies com a màxim i es duran a terme de forma intensiva, durant aquest període, d’acord amb el projecte artístic presentat i seleccionat.

Els projectes de residència que vulguin optar als ajuts hauran d’omplir adequadament el full de sol·licitud oficial de la convocatòria que trobaran a les webs www.bilbao.eus i www.badbilbao.eus.

Se convoca el programa Artistas en Residencia 2018 de Bilbaoeszena [en línia]. Artezblai. 17 de gener de 2018. Disponible a: <http://www.artezblai.com/artezblai/se-convoca-el-programa-artistas-en-residencia-2018-de-bilbaoeszena.html> [Consulta: 22 de gener de 2018].

Convocatòria oberta per a la 18a edició de Clásicos en Alcalá

S’obre la convocatòria de propostes escèniques per a la programació de la 18a edició de Clásicos en Alcalá, un festival d’arts escèniques organitzat per la Comunitat de Madrid i l’Ajuntament d’Alcalá de Henares. El festival es desenvoluparà entre el 14 de juny i el 8 de juliol, mentre que el termini de recepció de projectes estarà obert fins al 13 de febrer.

A la present convocatòria es poden presentar projectes artístics de totes les àrees de les arts escèniques, així com processos d’investigació i altres iniciatives. Les propostes, per això, han d’estar lligades al repertori clàssic universal, abordant el llegat literari-dramàtic universal de fins finals del s. XIX, o també poden ser creacions contemporànies que s’inspirin en obres i referents del repertori clàssic universal.

Hi ha tres modalitats de concurrència:

 • Espectacles de sala o carrer
 • Projectes de nova creació o site-specific
 • Altres activitats paral·leles: Projectes escènics de mediació i programació relacionats amb la temàtica del Festival, i que excedeixen i complementen l’àmbit de l’exhibició, per crear espais i contextos de relació i intercanvi entre artistes i ciutadans. Tallers, laboratoris, exposicions, conferències, mostres …

Trobareu més informació sobre la inscripció de projectes i el festival al següent enllaç.

La 18ª edición de Clásicos en Alcalá busca propuestas artísticas [en línia]. Artezblai. 18 de gener de 2018. Disponible a: <http://www.artezblai.com/artezblai/la-18%C2%AA-edicion-de-clasicos-en-alcala-busca-propuestas-artisticas.html> [Consulta: 22 de gener de 2018].

Dossier de l’Observatori social de “La Caixa”:  Participació cultural i benestar. Què ens diuen les dades?

L’Observatori social de “La Caixa” ha fet públic el quart lliurament del Dossier de l’Observatori, un extens informe que analitza els factors que determinen la participació cultural dels ciutadans i reflexiona sobre com es pot garantir que aquesta participació sigui igualitària.

Aquesta nova edició del Dossier se centra en la importància social d’una cultura accessible i integradora, així com en la contribució del sector cultural al creixement sostenible, la innovació i l’ocupació, d’acord amb les prioritats del Pla de treball en matèria de cultura (2015-2018) de la Comissió Europea.

Aquest Dossier conté ressenyes, articles i entrevistes, a més d’un baròmetre que aporta indicadors sobre el valor econòmic de la cultura i dades sobre les principals barreres i els factors determinants de la participació cultural, així com l’impacte que aquesta participació té en la percepció subjectiva del benestar.

En concret, el Dossier mostra l’alt grau de polarització entre assistents i no assistents a activitats culturals; és a dir, entre els individus que demanen activitats culturals, que solen ser de renda alta i nivell educatiu alt, i els que no hi assisteixen mai, i que tenen habitualment nivell educatiu i rendes baixes, no tenen interès pels espectacles en directe ni pels llocs d’interès cultural o no disposen de prou recursos per finançar l’activitat.

DESCARREGAT EL DOSSIER.

Trobareu tota la informació relacionada sobre el Dossier al següent enllaç.

Convocatòria artística per a la Fira Mediterrània de Manresa

La 21a edició de la Fira Mediterrània de Manresa, que aquest any se celebra del 4 al 7 d’octubre, té oberta la convocatòria per presentar creacions artístiques fins al dilluns 5 de març de 2018 a les 15 h.

La Fira Mediterrània de Manresa es caracteritza pel seu caràcter interdisciplinari -arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral, teatre-, i accepta presentacions artístiques que girin sobre dos eixos pragmàtics:

 • Cultura popular: basada en elements com la transmissió del patrimoni, l’encreuament entre creació contemporània i arrel tradicional, la participació i l’ampliació de la base social de la cultura.

Hi encaixen espectacles d’arts visuals, circ, dansa, exposicions, música, narració oral, teatre, projectes comunitaris i/o participatius i espectacles familiars, entre d’altres.

 • Músiques del món i folk, músiques vinculades a l’arrel des d’òptiques tant tradicionals com contemporànies i amb especial atenció a la Mediterrània.

Les propostes poden ser de petit, mig o gran format, de sala o de carrer i adreçades tant als públics adults com als familiars.

Trobareu més informació sobre la convocatòria i la sol·licitud de projectes en el següent enllaç.

Nova publicació sobre el Fons Internacional per a la Diversitat Cultural

La UNESCO ha presentat una nova publicació del Fons Internacional per a la Diversitat Cultural (FIDC), que destaca el potencial de les indústries culturals i creatives.  L’objectiu del FIDC és promoure el desenvolupament sostenible i la reducció de la pobresa en països en desenvolupament, mitjançant el suport a projectes que fomentin el sorgiment d’un sector cultural dinàmic i/o l’elaboració de polítiques i estratègies que protegeixin i promoguin la diversitat de expressions culturals.

Font: Interarts
Amplia la informació en aquest enllaç

Pràctiques artístiques, participació i canvi social

La formació té un caràcter introductori i s’ha estructurat al llarg de sis sessions, on es proposa transitar des de la vivència i la participació activa, per les oportunitats que ofereix una àmplia diversitat de pràctiques artístiques en la transformació social de les comunitats.

Aquesta iniciativa neix amb la voluntat de compartir l’experiència i el bagatge de coneixement acumulat al llarg dels anys, per part de diferents entitats que formen part de la Xarxa. El curs està adreçat a professionals de l’àmbit social i cultural, educadors/es, treballadors/es socials, facilitadors/es de grups. També a responsables d’entitats i equipaments que vulguin incorporar les arts, com a elements de transformació i canvi.

Un any més, la xarxa Artibarri ofereix dues beques per a aturats/des i membres de famílies monoparentals. Aquesta beca suposa un descompte del 50% en la matrícula.

La realització de sessions es durà a terme entre 20 de gener i el 3 març del 2018. Dissabtes matí de 10 a 14 i tarda amb horaris variables.

Amplia la informació en aquest enllaç

Premi Lluís Carulla d’emprenedoria cultural

El premi s’adreça a creadors de projectes culturals concebuts amb una clara vocació transformadora. A través del guardó, els impulsors del projecte esdevindran emprenedors.

Les propostes culturals presentades han d’oferir respostes creatives als reptes de la societat catalana d’avui dia. Han d’implicar una millora efectiva i quantificable en els seus àmbits d’actuació, i també han de tenir com a objectius generar oportunitats per al màxim nombre de persones possible i enfortir el sector cultural.

La convocatòria és oberta a particulars, empreses i organitzacions sense ànim de lucre. Els projectes presentats han de tenir repercussió a Catalunya i poden ser iniciatives inèdites, estar en una fase inicial de desenvolupament o plantejar un salt qualitatiu.

Premi al projecte guanyador: 60.000 € + 2 anys d’acompanyament empresarial

Premi als dos projectes finalistes: 15.000 € + assessorament empresarial

Termini de presentació: 8 d’abril de 2018

Coneix tots els detalls del premi al web: www.premilluiscarulla.cat

Les dades culturals: Consideracions ètiques, problemes i oportunitats

La Diputació de Barcelona publica aquest estudi que analitza quins són els mecanismes de captació de dades culturals utilitzats actualment pels ajuntaments de la demarcació de Barcelona, així com l’ús que es fa de la informació obtinguda des de la perspectiva de l’ètica de les dades. L’informe s’articula en deu apartats que inclouen: un marc teòric; una descripció del treball de camp realitzat, un repàs de les pràctiques actuals de mesura i captació de dades en el conjunt del sector cultural europeu, una enumeració de les possibilitats tècniques i tecnològiques en aquest àmbit i, finalment, el dibuix d’un possible escenari de futur per a la gestió municipal de dades culturals.

L’àmbit cultural i, més concretament, l’acció cultural dels ajuntaments, encara no ha incorporat plenament la recollida i l’anàlisi de dades sobre les seves actuacions. S’obre, doncs, l’oportunitat de fer-ho d’una manera planificada, i amb la consideració dels eixos de necessitat, responsabilitat, transparència i respecte envers les dades personals.

Amplia la informació i compra el llibre en aquest enllaç

Jornades d’Accessibilitat i Diversitat 2018

Apropa Cultura i l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona organitzen una nova edició de les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat.

A les jornades es farà una aproximació als col·lectius de persones amb Discapacitat Intel·lectual i amb Trastorn de l’Espectre Autista ( TEA ) de la mà d’experts i professionals de l’àmbit social i cultural, es presentaran exemples de bones pràctiques a equipaments culturals i s’establirà un temps de reflexió i debat conjunt.

 • Presentació

  • En entorns inclusius, les persones amb Discapacitat Intel·lectual i amb Trastorns de l’Espectre Autista poden gaudir d’una vida normalitzada i desenvolupar les seves capacitats. Els equipaments culturals tenen un paper fonamental per promoure una cultura inclusiva, aquella que garanteix el gaudi dels serveis i béns culturals a totes les persones de la societat. Per aconseguir-ho, cal considerar les diferents necessitats i posar les eines adients.
  • En els darrers anys, s’han fet avanços en la promoció de l’accessibilitat universal tant en l’accessibilitat física com en la comunicativa, però és necessari fer un esforç més enllà i treballar per millorar l’accessibilitat cognitiva als equipaments culturals.
  • A les jornades, coneixerem les necessitats dels col·lectius però també les eines necessàries per aportar solucions. Alhora, es presentaran exemples de bones pràctiques i s’establirà un temps de reflexió i debat conjunt.
  • Comptarem amb professionals i experts de l’àmbit cultural i social i amb persones amb necessitats especials per compartir les seves experiències personals.

  Veure el programa de les Jornades d’Accessibilitat i Diversitat 2018

  Més informació i inscripcions:

  • Quan?  Dilluns 29 de gener al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) – de 9h a 14h

  Dilluns 19 de febrer al Museu de Ciències Naturals de Barcelona – de 9h a 14h

  • S’adreça a: professionals de l’àmbit cultural i d’equipaments culturals dels serveis educatius, comunicació, direcció i també a professionals d’empreses culturals.
  • Inscripció: gratuïta, places limitades. Inscripcions clicant en aquest enllaç

Amplia la informació i fes la teva inscripció en aquest enllaç

“Art for Change” atorga prop de 350.000€ a 18 projectes artístics de transformació social

Art for Change “la Caixa” convoca cada any ajudes per a projectes d’entitats culturals i d’artistes que promocionin activitats vinculades a les arts plàstiques, la fotografia, la música, la literatura i les arts escèniques com a recursos de desenvolupament personal i inclusió social, per tal de fomentar el paper actiu dels col·lectius que hi participen i dels professionals del món de la cultura.
A la convocatòria 2017 es van presentar 224 propostes d’artistes i entitats culturals de tot Espanya. D’entre totes aquestes propostes, es van seleccionar 18 projectes procedents de Madrid, Barcelona, Girona, Lleida, Navarra, València i Las Palmas. Participaran en aquests projectes més de 2.000 persones en situació vulnerable, que tindran l’oportunitat de dur a terme un procés de transformació personal i social a través d’una activitat artística.
A l’hora de la resolució s’ha tingut en compte especialment que els projectes reuneixin tres requisits: el foment del desenvolupament personal del participant mitjançant la seva implicació en el procés creatiu; la cohesió i la inclusió social a partir de la creació d’espais neutrals de relació, intercanvi i convivència, i la regeneració social de caràcter comunitari a partir
d’activitats que contribueixin al desenvolupament de barris o grups socials i al reforç de conceptes com identitat i autoconfiança.
Els 18 projectes seleccionats aposten per activitats vinculades a les arts plàstiques (4), la dansa (4), el teatre (3), la música (3), la fotografia (2), el vídeo (1) i el circ (1).

Font: Departament de Comunicació de l’Obra Social ”la Caixa”

Amplia la informació en aquest enllaç

Convocatòria l’Altre Festival

L’Altre Festival, ja està preparant la propera edició que tindrà lloc dissabte 3 de Juny al Teatre Kursaal de Manresa i el dissabte 16 de Juny a la Fabra i Coats de Barcelona.
L’activitat oberta a convocatòria que proposen per enguany serà com la del 2016, el Tast d’espectacles. Es desenvoluparà en format de showcase en el que podrem veure part d’algunes de les propostes que esteu treballant les companyies de cara al 2019. Si sou una companyia de persones amb trastorn mental, o sense, o familiars, o professionals de la salut mental, o amics, o actors, o coneguts o tot a l’hora, podeu presentar la vostra proposta. Les dues premisses bàsiques són: Arts Escèniques i Salut Mental.

La data límit per a presentar propostes és el 15 de març de 2018.
La comunicació dels espectacles seleccionats es farà pública el 15 d’abril de 2018

Amplia la informació i descarrega’t les bases de participació en aquest enllaç
Descarrega’t la fitxa d’inscripció en aquest enllaç

Ús de cookies

Aquest lloc web instal·la cookies pròpies i de tercers en visitar les seves pàgines. Utilitzem aquests fitxers per facilitar la seva navegació i obtenir dades estadístiques d'accés. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot obtenir més detall sobre les cookies que empra aquest web consultant l'Avís Legal.

ACEPTAR
Aviso de cookies